Lista bez komunista

Lista bez komunista

“Mi smo Ahaespe! Mi smo nacionalisti! Mi smo lista bez komunista!” Slušam i ništa mi nije jasno. Što?! Kakav Ahaespe? Tko su ti? Subota navečer, mrkli mrak, na cesti ni psa, ni auta, ni ljudi, samo jedan kombi s upaljenim farovima parkiran pred Novim listom i ženski glas koji se ori iz megafona dok se u pozadini vrti programska kaseta. Je l’ ovo puč ili neka sprdačina?

Kombi miting A-HSP-a

– All the animals come out at night – whores, skunk pussies, buggers, queens, fairies, dopers, junkies, sick, venal… – tiho mi nabraja Taksist – …i Ahaespe – dodajem i tek onda se sjetim da je predizborna groznica i da su to valjda neki redikuli s liste.

Došli su samo radi nas, novinara Novog lista, blago nama. Međutim, u zgradi ih unatoč megafonu baš nitko nije čuo zbog odlične izolacije. Makar nešto dobro. Osim toga, u firmi nas je bila tek šačica, pored nas još samo zgrada s osam praznih katova pod hipotekom. I nije neka publika. Da nisam otišla zapaliti cigaretu, bilo bi kao da ih nije ni bilo. Ovako smo ih slušali samo Supilo i ja. On jer onako ukipljen nema izbora, a ja zbog nikotinske ovisnosti. Tako da su ti siročići vani potpuno promašili akciju, i mjesto i vrijeme i ljude.

– To je neka komedija ili je ozbiljno? – upitao me gospodin u prolazu.
– Pojma nemam, kažu da su Ahaespe. Jeste vi ikada čuli za njih?
– Ne, ali to su vam sigurno ove instant stranke koje se pojave par dana pred izbore. Sve su vam to filijale HDZ-a – zaključio je gospodin, ubacio kuvertu u sandučić i otišao svojim putem.

Ekipu u kombiju bilo mi je skoro žao. Nikoga da ih sasluša. Onaj koji im vodi kampanju i odnose s medijima ih je stvarno preveslao. Ovako neće preko dva posto. Saturday night fever u disidentskoj verziji čamljenja u kombiju poput kakvih lopova i… no one gives a shit. Pokušala sam i kolege animirati, otvorila sam prozor da ih čuju, no postigla sam samo par odsutnih komentara: “Mislim da nisu prijavili javni skup”, “Dobit će još kaznu za parking”…

Svejedno se dvadesetak minuta orio, u prazno, jedan te isti monolog o ustašama, o engleskim masonima, o hadezeovskim svinjcima i esdepeovskim kokošinjcima, i o, naravno, neprijateljskoj EU:

– Jeste li dobili plaće? Je vas Ježić isplatio? Di vam je Ježić? Gospodine Liniću, ne trebate nas više…hmm… više… predstavljati nacionalistima. Mi to jesmo! Možete nas krstiti i ustašama. Ja do svoje pedesete nisam znala da sam ustaša. Da vam ne remetim noćni red i mir, dakle, idem ja. Završila je konferencija za tisak – zaključila je žena. I odoše.

Netko je ovdje lud. Nisam vidjela ni Ježića ni Linića. Nije ni Supilo ovih dana. Ni naš ih zaštitar nije vidio u zgradi. A i vikend je, sedam navečer, rade samo tete u trgovinama, policajci, ekipa na OMV-u i nešto novinara na minimalcu. Očito i Ahaespe, vjerojatno pod maliganima. Mislim kakva ti je to stranka koja ne čita novine, stranka koja nam dođe protestirati pred vrata a ne zna da nas od sada plaća Faggian?! Pojma nemaju što se oko njih zbiva, a vodili bi Hrvatsku. Tako je to kad zapneš negdje u prethodnom stoljeću, i u onom još ranijem… ma i u onom stoljeću sedmom. Jedino, mislim da tada još nije bilo masona… ako se ne varam… nije li to početak 18. stoljeća u Engleskoj?

Ahaespe je zapravo A-HSP, kaže Google. Autohtona* hrvatska stranka prava, Dražen Keleminec je tu, stereotipno bog-i-hrvati, pucanj na kraju spota… Pa što nije to onaj obiteljski zlostavljač, onaj koji je prije nekoliko godina pred svima premlatio suprugu u redakciji? I onaj što je radio u Polančecovoj Podravci? Evo čak ga je i Srbov HSP izbacio s liste, kažu da imaju nultu stopu tolerancije prema nasilnicima. Zašto je on još uvijek na slobodi?

I takvi bi “keleminci” vodili Hrvatsku.

– Zbilja nam nema spasa – skamenio se Supilo.

*Wikipedia: Izraz autohton (od grč. autos »sâm, isti« i chthon »tlo, zemlja«), kojemu u hrvatskom jeziku najbolje odgovara samonikao (pa s nekom nijansom samobitan)

2 Responses »

Leave a Reply