Mateja i Stanko – romansa na hrvatski način

Mateja i Stanko – romansa na hrvatski način

Mateja i Stanko su se vjenčali, zaljubljeni je par uspio zadržati bebu i slavit će do zore. Oboje su nezaposleni, ona je završila za pekaricu, a on je korak do zaposlenja. Ako skupe svu papirologiju, četiri puta godišnje dobit će 2000 kuna socijalne pomoći, od burze 1300 kuna mjesečno. Dobit će i 300 kuna dječjeg doplatka i u šutu 2600 kuna od HZZO-a. Centar za socijalnu skrb kupit će im drva za ogrjev. Hraniti se mogu u pučkoj kuhinji. Stambeno pitanje riješeno im je sljedećih šest mjeseci.

Troje ljudi, dakle, mjesečno će živjeti na minimalcu od 2300 kuna. To je happy end romanse na hrvatski način. Svi plačemo od sreće. Pepeljuga i princ pobijedili su zlu maćehu.

obitelj-beskucnika

Ljubav na početku tunela (Thomas Hawk/flickr)

Strah me za Mateju i Stanka.

Ništa toliko ne ubija ljubav koliko neimaština.

Država će im pomoći da drže glavu iznad vode, tik do smrti. Njihov će se život vrtjeti oko pedeset kuna koje moraju imati svaki dan samo za dijete. U početku će se neće svađati, ljubav sve pobjeđuje. Taj mladi dečko dobit će posao i nakon mjesec dana reći da će plaća malo kasniti. Nema veze, uskočit će roditelji da pregrme. Nakon dva mjeseca plaću neće ni dobiti, šef je rekao da je firma u krizi. Nakon pola godine rada bez plaće, evo ga opet na burzi. Bivši šef promijenio je broj telefona. I to baš kada im istječe pravo na gradski stan. Kondomi su bili luksuz i stiže još jedno dijete. Tada shvaćaju da njihova ljubav i kičma možda neće izdržati toliki teret. Da će im tako biti unedogled. Stanko sve kasnije dolazi doma, viđaju ga s dečkima u lokalnoj birtiji. Mateja je očajna, ne stiže sve sama, a i ne spava baš najbolje. Njezine prijateljice tulumare i pripremaju prijemne ispite.

Nije to samo njihova priča, to je životni scenarij gotovo svih mladih parova u Hrvatskoj.

Ovo je usrano vrijeme za ljubav.

Stanko i Mateja još bi i imali neke šanse da imaju kakvu diplomu, da su imali vremena odrasti i rješavati probleme jedan po jedan. Tada bi mogli uzeti kredit za stan i desetljećima samo plaćati kamatu. Tada bi sa znanjem četiri jezika i magisterijem mogli konkurirati ostalima sa sličnim kvalifikacijama za mjesto čistača u bolnici. Tada bi ipak mogli dobivati deset posto popusta na hranu u konzumima i ići u tjedne šopinge.

Uistinu me strah za Mateju i Stanka, ali me još više strah za njihovo dijete.

Da ne živimo u Hrvatskoj, kvalitetno bi obrazovanje bila šansa za bijeg iz siromaštva. Stanko i Mateja to nemaju, a ako se i zaposle s njihovim će im kvalifikacijama plaća biti nešto viša od socijalne pomoći.

Djeca iz siromašnih obitelji rjeđe stječu više stupnjeve obrazovanja, što znači da su mahom unaprijed osuđena na životinjski težak život svojih roditelja. Čitala sam nedavno jednu studiju i grozno se iživcirala. Stres i neimaština uzrokuju oštećenje mozga kod djece. Usporit će im kognitivni i socijalni razvoj i oštetiti zdravlje prije nego navrše godinu dana. Osim niže inteligencije, dijete će imati više mentalnih problema jer siromašni roditelji više viču, manje ga maze, više kažnjavaju i manje se brinu oko učenja.

I tako, prije prvog rođendana, dijete je nesretno i anksiozno. U vrtiću pokazuju nedostatak samopouzdanja, osjeća bespomoćnost i manjka mu motivacije. Siromašna djeca nemaju igračaka, ne idu u lutkarska kazališta i nemaju knjiga. To će imati dubok i trajan negativan učinak na verbalne sposobnosti djece, a upravo su jezične sposobnosti dokazani pokazatelj uspjeha pojedinca kasnije u životu.

Bijeda tako rađa bijedu.

Možda jesam okrutna i nepristojno crna, ali želim istaknuti ono što svi koji govore o trijumfu ljubavnog para nad zlim sistemom uvijek zaboravljaju – to je samo početak jednog gnjusno trnovitog puta.

Zahvaljujući medijskoj pažnji Mateja i Stanko riješili su dio svojih problema, čak su dobili i donacije od humanih ljudi diljem Hrvatske, ali humanost će trajati do kraja predizbornog vremena i dok traje kratak medijski fokus na njihov slučaj. Kad donacije presuše, a presušit će uskoro, oni će kao i svi mi biti prepušteni na milost i nemilost ove bešćutne zemlje.

One Response »

Leave a Reply