Osobna kreditna kriza

Osobna kreditna kriza

Više me ne brine to što sam zadužena do grla. Dapače, time se ponosim! Jer iako baš ništa ne razumijem o ekonomiji, iako mi razmišljanje o dionicama i bilancama veže mozak u čvor, uspijevam jednostavno intuitivno činiti točno ono što nas uče doktori ekonomije. Zadužena sam u francima, u eurima, u kunama… naprosto grcam u kreditima. Ali to je svjetski poredak, a ja sam stoga svjetski čovjek.

monopoli

Iz šupljeg u prazno (alles-schlumpf/flickr)

Grčka* duguje 367 bilijuna dolara članicima EU, Irska duguje 865 bilijuna, i to također drugim europskim ekonomijama. Španjolska i Italija duguju svaka po trilijun dolara uglavnom Francuskoj, Engleskoj i Njemačkoj zbog čega su pak one u velikim u govnima jer ne mogu naplatiti dugove. I što će one učiniti? Pa spasit će ih svojim novcem i oprostiti im dugove iako si to ne mogu priuštiti.

Evo mali Portugal također duguje brdo love Njemačkoj. Ja sad pitam, kako će oni vratiti novac Njemačkoj ako Njemačka ne može svoje novce naplatiti ni od Italije? Italija pak ne vraća novce jer je Španjolskoj posudila 41 bilijun dolara koje pak nikad više neće vidjeti, a bankrotirana Španjolska Italiji 27 bilijuna dolara. Obje su države švorc. Dakle, opet nema druge nego ih spašavati.

E sad, ako propale ekonomije spašavaju druge propale ekonomije i nitko nikome ne može vratiti dugove, spasiti ih može samo božanska intervencija. Hrvatsku ne može ni to jer duguje 44 milijarde eura na sve strane.

Tu uskaču financijski stručnjaci i kažu da treba prodavati euro i kupovati američki dolar?! Pa kud američki dolar ako pola Amerike već dva mjeseca živi u šatorima na Wall Streetu baš zato što je i njihova ekonomija u kolapsu?! E pa zato što je američka ekonomija jača od europske jer je vlasnik Amerike Kina. To se zove financijski circle of life, unatoč tome što se meni čini kao circle of death.

Što mogu naučiti od svega toga? Trebam se još i više zadužiti, podignuti još koji kredit i nek me spase. Naime, ako je novac koji posuđujem bez pokrića, a taj novac tuđi novac koji nitko ne zna kako vratiti, onda taj novac i ne postoji. To je svačiji i ničiji novac. Također, ako ja plaćam kredite plaćom koja je dobivena na kredit od poslodavca koji ne vraća kredit od Hrvatske koja moli za kredit od Europe koja nema za kredit od Amerike koju posjeduje kredit, onda je sve u savršenom redu. Stoga i ja ponosno proglašavam osobnu kreditnu krizu.

* Grčkoj su par dana kasnije oprostili pola duga

2 Responses »

    • A detektirala sam tek dio lanca!
      To je takva zavrzlama da do kokoši nikako ne možeš doći, ali smo zato svi lijepo postali jajari. ,)

Leave a Reply