Plan za novi sumrak!

Plan za novi sumrak!

Smanjit će nam PDV na ulja, masti, dječju hranu i vodu, sve ono o čemu nam život najmanje ovisi. Tako da ćemo umjesto voća, povrća i mesa moći jesti one uprške koje je moj deda jeo kad se vratio iz logora. Ili možda kad je otišao u mirovinu? Nisam sigurna, no ionako ti, osim ako nisi Šeks, dođe na isto.

Otopiš malo masti, nadrobiš kruh, dodaš malo soli i sve fino promiješaš da se arome dobro sljube. Na tome možeš živjeti čitav dan jer je riječ o energetskoj bombi. Ni struja ti ne treba jer te napoj dobro grije.

S obzirom na to da je moj deda umro u 83. godini, nije mi jasno kako su, otkad smo se tako prestali hraniti, kardiovaskularne bolesti postale ubojica broj jedan i tolike pare otišle na nacionalne projekte koji nam čuvaju srce. Jeste da je zadnjih petnaest godina bio prikovan za krevet i što je otežano disao, ali je bio živ i nitko ne može reći da je bio gladan.

carapeVELIKA

Čarape koje ćemo si konačno moći priuštiti!

Živio je racionalno. Tu i tamo je pojeo koju voćku iz vlastitog voćnjaka, sitno narezanu jer su mu otpali zubi. Ostatak se morao prodati da bi obitelj mogla kupiti tu mast, kruh i taj krevet u kojem je ležao. No, da je danas živ, bio bi sretan jer bi mogao birati hoće li jesti dječje papice za jeftine pare ili kruh na masti. To mu je naša Vlada omogućila. Oboje je dobro kad si bezub.

Dobra je to odluka i za trgovačke centre jer bi dječja hrana propadala na policama. Naime, natalitet nam baš i ne cvjeta, a ne jedu je ni djeca, osim možda tih nekoliko prijelaznih mjeseci nakon što se skinu sa sise i počnu žvakati isto ono što i njihovi roditelji. Roditelji su im radije kuhali povrtne i voćne obroke jer su očito pogrešno smatrali da su zdraviji od industrijskih.

Sada mislim da neće imati izbora. Roditelji će se zajedno s bebama prebaciti na papice. Na papicama ćemo biti i svi mi bez djece. Ovaj puno fluidniji režim prehrane svakako će biti jeftinija opcija s obzirom da će sve ostale namirnice poskupjeti s novim porezom od 25 posto.

To je također dobro jer nećemo morati kuhati, a time ni prati puno suđa. Sve jedeš iz bočice i konzerve i štediš vodu i struju. Možeš u njih dodati i malo dedine zaprške, čisto da sve bolje začiniš. Stoga nam račune za vodu i ne moraju smanjivati. Budući da će nam zbog takve prehrane otpasti zubi, nećemo ih morati četkati i opet ćemo uštedjeti i na vodi i na kupovini kaladonta.

Da je moj deda danas živ bilo bi mu drago čuti da će mu penzija narasti za pedeset kuna. Sad kad bi konačno imao u ruci tih 850 kuna mirovine, rekao bi si: “Poludi, poludi k’o nikad u životu!”

Tada bi umjesto potresuljke u punom autobusu naručio taksi i k’o čovjek se dovezao do tržnice po trulo voće koje je skupljao u vrijeme kad su se zatvarali štandovi. To je za bezube opet dobro. Taj dan bi bio bezobrazno rastrošan pa bi još sjeo u kafić i popio espresso. Nije se tako proveo otkad je otišao u mirovinu, a ni Sanjin Frlan mu to ne bi savjetovao ako želi biti milijunaš.

Najbolja vijest od svih bi mu bila što djeci i unucima više ne bi morao davati džeparac. Njima će, naime, zahvaljujući još jednoj Vladinoj socijalnoj intervenciji narasti plaća za punih 65 do 80 kuna jer se povećava neoporezivi dio dohotka!

Budući da će jesti masne uprške iz kuhinje moga dede, oni će s tim viškom para moći odmah pohitati u ljekarne i priuštiti si one hulahopke za vene, one kompresivne terapijske čarape na koje spadneš kad se počneš raspadati od viška kolesterola. I to ne jedan, nego dva para da ih mogu mijenjati. Tu će također uštedjeti pare za vodu zato što ih neće morati često prati. Sigurna sam da će te hulahopke za vene, s obzirom što nam se sprema, biti apsolutni must have kroz nekoliko sezona.

Konačno smo uistinu dobili jedan cjeloviti plan za zaštitu najugroženijih hrvatskih građana, skupine u koju ćemo se uskoro svi ubrajati. Konačno nekakav plan, ali ne za novi dan, već za novi sumrak.

Leave a Reply