Tajni život bezimenih prekršitelja

Tajni život bezimenih prekršitelja

Državni inspektorat jučer se konačno oglasio. Objavili su priopćenje da će istražiti tko to tamo isplaćuje plaće u Konzumovim bonovima, što je u rangu čuda pogledate li mizeran broj njihovih priopćenja godišnje.

Sad su izvijestili javnost, odnosno Index jer je priopćenje ubrzo nestalo s njihovih web-stranice, da su otkrili kako samo nekoliko firmi svoje djelatnike plaća u bonovima za hranu. Što to znači – nekoliko? Je li to tri, pet, sedam ili deset firmi? Koje su to firme i koliko dugo rade protuzakonito?

konzum

Ispravak: Konzum - nova hrvatska valuta (Juanita972/flickr)

S jedne strane skrivaju točan broj poslodavaca koji su radnike plaćali u bonovima, a s druge strane spremno navode točan broj lanjskih inspekcija. Moguće nas žele impresionirati svojom marljivošću, no ja se pitam zašto, ako su već toliko revni, drniškim radnicima Dalmacijavina doprinosi nisu plaćeni punih sedam godina?! I njima je dio jedne plaće bio plaćen u bonovima, doduše Kerumovim.

Brojke bez imena

Imamo vlasnika-državu koja ne radi po zakonu, a očekujemo da će se suprotno ponašati privatni poslodavci. Jadni inspektori, kome će pak prijaviti državu za banditizam? Zavapit će: “Kolege poreznici i financijski policajci, pomagajete! Mi sami ne možemo!”

Što nama znači da su inspektori 2011. napravili skoro 18 tisuća nadzora i procesuirali 14.806 prekršaja? Ništa. Osim možda da je 75% “nečega” bilo u prekršaju, što uistinu je impresivna brojka i zapravo znači da je čak dvije trećine poslovnjaka jednostavno obrisalo guzicu Zakonom o radu. Naprosto im se gaće tresu pred poznatim autoritetom prekršajnih sudova.* Tamo stižu sve te silne prijave, a njihovoj sudbini opet ništa ne znamo, jer nema izvješća, nema analiza, nema čak ni internetske stranice.

Rad u turizmu orgija bezakonja

Još impresivnije je izvješće “Analiza turističke sezone 2011. godine” u kojoj navode da su gospodarski inspektori i inspektori rada kontrolirajući radnike u ugostiteljstvu i turizmu kod ukupno 2.202 nadzirana poslodavca utvrdili 2.158 povreda zakona?! Dakle, nenadmašnih 99% – orgija bezakonja! Sezonske radnike se pod normalno izrabljuje kao stoku.

Inspektorat u oba slučaja ne navodi koliko se od toga odnosi na firme, odgovorne osobe ili pak djelatnike. Ne zna se i ono što građane, jednako nezaposlene i zaposlene, najviše interesira – tko je prijavljen, gdje i u kojoj firmi krši zakon?

Policija transparentnija od Inspektorata

Ništa tu nije jasno. Čak je i policija transparentnija od Državnog inspektorata. Policijske uprave imaju iz tjedna u tjedan redovite tiskovne konferencije na kojima građane izvješćuju što rade, za razliku od Inspektorata kojeg se ne čuje i ne vidi u državi u kojoj posljednjih godina radnici skoro svakodnevno hodočaste ulicama zbog neisplate plaća i doprinosa.

Inspektori rada prisiljeni su istražiti otkud ovo plaćanje u Todorićevim bonovima pa sad svi iščekujemo što će otkriti. Tada će napisati da je u jednoj od nekoliko firmi otkrivena ova nezakonita rabota, a mi neka na Indexu čitamo kako se ta firma zove.

U međuvremenu ćemo i dalje otkupljivati bonove s Njuškala. Todorića, koji svoje dugove plaća vlastitim tiskanim novcem, neće ispitati nitko. Za razliku od svih nas, on ne mora plaćati svoje dugove u kunama. Za nagradu je dobio stotinjak milijuna kuna državnih poticaja.

Mi njemu keš, on nama bonove.

*Dragutin Lesar dobio je odgovor Visokog prekršajnog suda kako od 2008. do 2011. nisu imali niti jedan predmet vezan uz prekršaje po čl. 28. Zakona o čeku, što znači da Državni inspektorat, Ministarstvo financija i Porezna uprava nisu prijavili niti jednu firmu zbog plaćanja u bonovima. Ipak, Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je zbog toga prijavilo tvrtku MTČ i odgovornu osobu u njoj nakon što su utvrdili da su radnicima plaće i putni troškovi isplaćeni u bonovima raznih trgovačkih poduzeća, a ne u novcu. Lesar dodaje da ne zna kako je završila ta prijava na Prekršajnom sudu, koja je podnesena 28. rujna 2011.

 

 

Leave a Reply